Vacature

Unitmanager CIO Office

Nederlandse Zorgautoriteit


Voor onze opdrachtgever de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn we op zoek naar een verbindende Unitmanager CIO Office die primair verantwoordelijk is voor de (IT-)beleidsmatige, kaderstellende en adviserende taken van deze unit, binnen de IT-directie van de NZa.

OVER DE NZa: “WERKEN AAN TOEGANKELIJKE EN BETAALBARE ZORG”
Daar staat de Nederlandse Zorgautoriteit voor. De NZa vindt het belangrijk dat alle inwoners van Nederland erop kunnen vertrouwen dat er goede en betaalbare zorg beschikbaar is mochten zij dit nodig hebben. Vanuit dat perspectief maakt de NZa regels en houdt toezicht op de zorg. Er wordt niet voor niets jaarlijks 90 miljard euro aan zorg uitgegeven! Daarnaast doet de NZa onderzoek en adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Werken bij de NZa betekent afwisselend en soms spannend werk waarbij je elke dag bezig bent met het waarborgen van de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg in Nederland. En dat samen met aanbieders, verzekeraars, patiënten en de politiek.

Speerpunten van de NZa voor de komende jaren zijn: 

 1. Passende zorg. Dit is zorg die nodig is, die waarde toevoegt en bijdraagt aan de kwaliteit van leven van de patiënt en aansluit bij zijn behoeften en omstandigheden. Deze zorg kan fysiek of digitaal zijn, waarbij we digitale zorg promoten en ondersteunen.
 2. Goed bestuur en professionele bedrijfsvoering is geslaagd als een zorgaanbieder passende zorg levert, zorggeld niet verspild wordt en een zorgaanbieder zich transparant verantwoordt aan alle belanghebbenden. 
 3. Datagedreven werken. NZa gebruikt data als basis om besluitvorming te onderbouwen en ontwikkelingen te duiden. Het anticiperend vermogen door wordt vergroot door datagedreven toezicht. 
 4. Wendbare organisatie. De omgeving van de NZa is constant in beweging en hun impact wordt vergroot door maatschappelijke ontwikkelingen vroeg te signaleren, regels aan te passen en toezicht te houden. Dat vraagt om proactief inspelen op wat nodig is en samenwerken met zorgprofessionals, zorgverzekeraars, kennispartners en met elkaar. 

ORGANISATIE
Bij de NZa werken ca. 500 medewerkers in vier directies: Regulering, Toezicht en Handhaving, Bedrijfsvoering en Bestuursondersteuning en IT en Facilitair.

Directie IT en Facilitair 
De NZa gebruikt data-analyses om problemen in de zorg inzichtelijk te maken, de effecten van beleid te meten, trends te voorspellen, de uitvoering van bijvoorbeeld zorgdeclaraties te ondersteunen en keuzes te verantwoorden. Dat tekent de relevantie van werken bij de directie IT en Facilitair (I&F). Kern van de informatievoorziening van de NZa is de zorgdata- en analyseomgeving. Deze omgeving wordt in de komende tijd vernieuwd op basis van de nieuwste (cloud-)concepten. Daarnaast bestaat het IT-landschap uit op Mendix gebaseerde portaalfuncties, een klein portfolio van maatwerkapplicaties en standaardapplicaties waar het gaat om onder meer de kantooromgeving, zaakgericht werken, relatiemanagement en documentmanagement.
 
De operationele IT-dienstverlening wordt in belangrijke mate uitgevoerd door IT-partners van de NZa. De directie I&F voert regie over deze beheer-, ontwikkel- en onderhoudsdiensten. 
De directie I&F bestaat uit een MT-staf en de units Informatiemanagement, Regie (procesmanagement/regie op de uitbestede diensten), IT-Ontwikkeling en Onderhoud en het CIO Office. De managers van deze units vormen samen met de directeur het managementteam. Bij de directie I&F werken ongeveer 80 medewerkers. 
Voor de unit CIO Office zoeken wij voor de NZa een nieuwe collega die het managementteam van de directie gaat versterken. 

Unit CIO Office
De unit CIO Office vervult een beleidsvoorbereidende, kaderstellende, toezichthoudende en adviserende rol binnen de informatievoorziening van de NZa. De voortrekkende rol van het CIO Office wordt steeds belangrijker, onder andere door het toenemende belang van datagedreven werken, informatieveiligheid en digitaliseringsvraagstukken. 
Het CIO Office functioneert daarbij als een cruciale verbinder van externe ontwikkelingen, business en IT op strategisch niveau en als vertaler van de strategie naar de tactische aansturing van de IV-organisatie en de regie op IT. De unit bestaat uit 11 medewerkers: naast de unitmanager betreffen dit een (strategisch) beleidsadviseur, de chief information security officer (CISO), security officers, de privacy officer, de enterprise data manager, de enterprise architect, de solution architect en de IT-experts. De verantwoordelijkheid voor het strategisch portfoliomanagement is in ontwikkeling en is bij deze unit belegd.


DOWNLOAD HIER HET VOLLEDIGE FUNCTIEPROFIEL IN PDF

Functieomschrijving:

Als Unitmanager CIO Office ben je verantwoordelijk voor de volgende 5 vakgebieden:

 1. IT & digitale strategie, governance & beleid
 2. (IV/IT) Portfolio Management
 3. Architectuur & (Enterprise) Data Management 
 4. Informatiebeveiliging, gegevensbescherming en risicomanagement
 5. Technische IT expertise
De wereld van de zorg en IT is altijd in beweging. Dat vraagt veel van jouw teamleden: ze moeten flexibel, alert en slagvaardig zijn. Jij weet hoe je je medewerkers tot de beste prestaties aanzet en zorgt dat ze hun werk met plezier, professioneel en klant- en resultaatgericht kunnen doen. Hiervoor creëer je de juiste cultuur en sfeer. Je hebt een visie over waar je met jouw unit naar toe wilt en bent daar ook duidelijk over naar jouw medewerkers en naar de organisatie. Je bent koersvast, maar met jouw politieke en sociale voelsprieten is niets mis. Je kunt daar waar nodig dan ook afwijken van het pad. Als je een ontwikkeling ziet die gevolgen kan hebben voor de NZa, reageer je daar direct op. 

Naast de positionering van de unit binnen de NZa is ook een doorontwikkeling nodig naar een toekomstvast CIO Office, dat in staat is een voortrekkende rol te spelen binnen de NZa en op de thema’s digitalisering, standaardisatie en interoperabiliteit ook breder in het zorgdomein. Je bent verantwoordelijk voor deze transitie, waarbij je invulling geeft aan de aanpassing van processen en de vak-/competentieontwikkeling binnen de unit. Je treedt op als lijnmanager, verandermanager, opdrachtgever of adviseur, al naar gelang de situatie dat vraagt. 
Je gaat in voorkomende situaties optreden als plaatsvervangend directeur.

Functie-eisen:

Je bent een verbindende persoonlijkheid en in een sterk veranderende omgeving kun jij overtuigend opereren. Jij overziet het bredere bestuurlijke speelveld en stijgt boven de uiteenlopende materie uit om een objectief oordeel te vormen. Je hebt zichtbare ervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving. Schakelen op de verschillende niveaus die langskomen in het werk gaat jou gemakkelijk af, net zo makkelijk als in het operationele werk. Daarnaast ben je veerkrachtig en weet je rust en overzicht te bewaren. Je beschikt over zelfinzicht en bent in staat om niet alleen feedback te geven, maar ook te ontvangen. Integriteit, openheid en transparantie zijn kernwaarden voor jou.
Vanuit jouw kennis van digitale ontwikkelingen kun je beleid ontwikkelen en ben je inhoudelijk bekend met de vijf genoemde vakgebieden. Bovendien weet je dat beleid met jouw advies- en communicatievaardigheden op een heldere en overtuigende manier uit te dragen. Je gaat proactief en doortastend te werk, stelt prioriteiten en bewaakt de voortgang. Hierbij heb je altijd oog voor het strategische belang en het politiek-bestuurlijke krachtenveld. Je voelt goed aan wat er zowel binnen de NZa als daarbuiten speelt en hebt oog voor relevante trends en ontwikkelingen. Je hecht groot belang aan samenwerking en als netwerker ga je nauwe samenwerkingsrelaties aan met andere onderdelen van de NZa en relevante (externe) partners.
Je snapt dat het leidinggeven aan professionals om specifieke vaardigheden vraagt en hebt meerdere jaren ervaring in leiddinggeven binnen dit vakgebied of werk gelieerd aan het vakgebied. Jij zorgt dat jouw team het verschil kan maken en kan zorgen voor impact. Je bent een verbindende, benaderbare en mensgerichte leidinggevende die aandacht heeft voor de behoeftes van de medewerkers. Naar hen toe heb je een coachende rol. Ook zorg je voor de juiste toon en prioritering: van denkwerk naar doen. Je maakt de vertaalslag om de NZa mee te krijgen in de goede beweging. Je gaat aan de slag in een dynamische functie die de nodige flexibiliteit van jou vraagt.

Ten slotte vragen we:
 • een afgeronde relevante WO opleiding;
 • minimaal 5 jaar relevante werkervaring met het leidinggeven aan professionals en specialisten in de omgeving van informatievoorziening en/of CIO Office;
 • kennis van en ervaring binnen het vakgebied van informatiemanagement, beleid en strategievorming;
 • kennis van (IV/IT) portfoliomanagement methodieken;
 • kennis van moderne architecturen, technieken, methodieken, producten en diensten op het gebied van IV;
 • kennis van informatiebeveiliging en privacy;
 • kennis van informatietechnologie, agile-werkwijzen en ervaring met het opstellen van (financiële) business cases;
 • aantoonbare ervaring met het begeleiden van veranderingstrajecten;
 • ervaring binnen een non-profit organisaties is een pré.

Arbeidsvoorwaarden:

Werken midden in de zorg, bij een organisatie die regelmatig in de schijnwerpers staat. De NZa heeft behoefte aan een diversiteit aan perspectieven, achtergronden, talenten en inzichten. 
De NZa biedt je een functie voor 36 uur per week waarbij een beroep wordt gedaan op jouw vermogen om mensen te leiden, te stimuleren én ruimte te geven. En verder:

 • een bruto maandsalaris van maximaal € 8.408,- (per 1 april, schaal 15); 
 • flexibele werktijden en mogelijkheden voor thuiswerken;
 • boven op het salaris ontvang je 16,37% Individueel Keuzebudget (IKB). Met het IKB kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen o.a. een fietsregeling, extra verlof opties, voordelig sporten;
 • een reiskostenvergoeding;
 • een pensioenregeling bij het ABP;
 • 208 vakantie-uren per jaar en de mogelijkheid om extra vakantiedagen op te bouwen;
 • betaald ouderschapsverlof;
 • ruime opleidingsmogelijkheden.

SOLLICITEREN EN PLANNING
Ben jij de gemotiveerde kandidaat, die bij wil dragen aan de gezamenlijke ambitie van de NZa om blijvend een goede en betaalbare zorg te realiseren? En heb je de kennis, vaardigheden en het persoonlijk leiderschap om dit in de praktijk waar te maken? Dan zien we jouw sollicitatie graag tegemoet.
 • Sollicitaties (een functiegerichte motivatiebrief plus CV) ontvangen we graag zo spoedig mogelijk via InterExcellent.  
 • Op basis van een brief en CV selectie worden kandidaten uitgenodigd voor een oriënterend gesprek met InterExcellent. 
 • De meest passende kandidaten worden daarna voorgedragen aan de selectiecommissie bij de NZa die beslist met wie zij wenst kennis te maken.
 • Van de eindkandidaten kunnen referenties worden nagetrokken. Een (ontwikkel)assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.

CONTACT OVER DEZE VACATURE
Deze procedure wordt uitgevoerd door Sietse Bergstra, partner en Jaap Blankestijn, research consultant, Baarn InterExcellent IT Regie Management, Baarn. Tel: 035 - 5280430, www.interexcellent.nl. 

We zien met belangstelling uit naar je reactie en/of sollicitatie!

Locatie:
 • Utrecht
Sietse Bergstra

Drs. Sietse Bergstra

Managing Partner
We ondersteunen organisaties om hun keten van IT en IV weer werkend te maken.
Stuur een e-mail of bel +31 (0) 35 5280430